top of page

Systeemtherapie met behulp van paarden

backriding.jfif

De paarden kunnen in het bijzonder worden ingezet voor het coachen van kinderen, jongeren en gezinnen. Na veel ervaringen in de basis en specialistische Jeugd-GGZ, merkten wij dat kinderen vaak weinig leren binnen de muren van een gesprekskamer. Om kinderen en gezinnen weer effectiever en efficiënter in hun kracht te zetten, bieden wij coaching en begeleiding op een innovatieve manier: thuis, bij onze paarden, op de kinderboerderij en/of de speeltuin. Buiten, het liefst in de natuur, komen we tot rust en staan we meer open voor nieuwe ervaringen. Vanuit het KIDS met PK coachingsmodel zetten we paardenkracht in om optimaal resultaat te bereiken. Het model is gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten in de (kinder)psychologie en ontwikkeld door drs. Lonneke van Pelt (GZ-psycholoog, BIG geregistreerd) vanuit het Centrum voor Paardencoaching. 

 

Geheel afhankelijk van de vragen en doelen geven wij invulling aan de (paarden)coaching. Hierbij kan gewerkt worden op en naast het paard. Belangrijk hierbij is waar iemand zich het meest prettig bij voelt.  Begeleiding in combinatie met het paard is al zeer succesvol gebleken bij doelen zoals: zelfvertrouwen ontwikkelen, grenzen leren aangeven, maar ook verplaatsen in anderen, omgaan met emoties, het begrijpen van anderen en het leren ontspannen. Daarnaast kunnen kinderen ook spelenderwijs leren vanuit het zadel zoals; tellen, rekenen, lezen, talen, geschiedenis, aardrijkskunde, biologie en vele andere onderwerpen. Dit alles omgeven door de rust van de natuur.

Het zitten/liggen en knuffelen met en op de paarden heeft een sterk effect op de prikkelverwerking. Door het directe contact met de huid, ademhaling, hartslag, de rust van het paard en de diepe druk komen de kinderen tot rust. Bij 'back-riding' zit het kind op het paard. De begeleider zit ook op het paard of loopt ernaast/erachter door middel van lange lijnen. Het paard is hierbij altijd onder controle van de begeleider. Door de beweging op het paard maakt het kind oxytocine aan, een gelukshormoon waardoor het kind zich prettig en ontspannen voelt. Deze ontspanning maakt dat het brein weer tot rust komt en open staat voor het leren van nieuwe dingen leren. Spelenderwijs leert uw kind en werken we aan vooropgestelde doelen.. 

We betrekken ouders/verzorgers bij het gehele traject. Dit is voor ons belangrijk, omdat het er uiteindelijk om draait dat uw kind thuis de ontspanning en geleerde vaardigheden kan voortzetten. Voor onze begeleiding en coaching is geen speciale rijkleding of cap nodig. Wij hebben zelf verstelbare caps liggen voor iedereen. Wel raden wij aan om kleding aan te doen wat lekker zit en vies mag worden en dichte schoenen. Tijdens de back-riding is het prettig als de broek niet te strak zit en een beetje stretch heeft. Ervaring met paarden is niet nodig, de paarden zijn gewend aan contact met kinderen en dit contact wordt rustig opgebouwd.

Dus waarom leren met paarden?

Doen en ervaren is de best methode om te leren

 Natuur en dieren brengen ontspanning 

Ontspanning vergroot het vermogen om te leren en prikkels te verwerken

Oxytocine geeft een geluksgevoel en vergroot het vermogen tot leren

Plezier motiveert om te leren

Belangrijk om te vermelden is dat er uiterst goed wordt omgegaan met de

veiligheid en welzijn van zowel mens als dier. De coaches zijn aangesloten bij

verschillende beroepsverenigingen in het vakgebied.

IMG_1015.JPG
photo-1564343259049-56f23108c501.jfif
KYIO4583.JPG
IMG_0826.JPG
metsuran.png
WhatsApp%20Image%202020-03-02%20at%2018.
bottom of page