top of page

Yoga - lessen & workshops

Yoga is en wordt steeds populairder en bekender. Dit komt voornamelijk door de vele verschillende therapeutische effecten ervan op zowel lichaam en geest. Door het beoefenen van yoga kan de rusteloze geest kalmeren en fysieke en mentale energie worden opgewerkt. Yoga is geen religie, het is een lifestyle; universeel en tijdloos en nog steeds net zo relevant als 2000 jaar geleden toen deze ontwikkeld werd. In tegendeel; het zou de uitkomst kunnen bieden als tegenwicht op de druk en rush van deze moderne maatschappij. 

Yoga leert je hoe je vanuit een vrije keuze kunt focussen op de dingen die belangrijk zijn, op een ervarende manier je grenzen aan te voelen en respecteren en een gezonde balans van inspanning en ontspanning in het lichaam te handhaven. Door constante en diepe ademhaling in combinatie met stretching verhoog je je uithoudingsvermogen, verlaag je het stress niveau van het zenuwstelsel en worden spieren, bindweefsel en organen gemasseerd. Het regelmatig beoefenen van yoga brengt harmonie, doordat lichaam en geest in verbinding en balans worden gebracht.

Hatha yoga, een van de meest authentieke vormen van yoga, combineert de energie van Ha, de mannelijke zon energie, met de energie van Tha, de vrouwelijke maan energie. Deze energieën zijn ook wel bekend als Yang en Yin. Samen balanceren zij tussen inspanning en ontspanning, het actieve 'doen' en het passieve 'zijn', tussen creatie en overgave. Hieruit voortvloeiend zijn veel verschillende vormen van yoga ontwikkeld. De volgende yoga-vormen worden door Alura Coaching aangeboden:

Yin Yoga (Restorative/Compassionate)

Yin Yoga is vaak een extra lange les, waarbij we aan de hand van een thema de aandacht op een vriendelijke manier naar binnen brengen. Yin Yoga is een zachte, therapeutische vorm van yoga waarin de tijd wordt genomen om dieper in het lichaam te keren. De houdingen stimuleren de doorstroming van energie door het lichaam, waarbij door middel van bolsters, blokken en dekentjes de houdingen aangepast worden aan de huidige staat van zijn. Wanneer het ons lukt om met de aandacht naar binnen te keren, kunnen we van alles tegenkomen; gedachten, gevoelens of fysieke sensaties in het lichaam. Het is de moeite waard om te onderzoeken op welke manier je deze sensaties tegemoet treed: Ben je bereid om deze met openheid en helderheid te bekijken; er de tijd voor te nemen, er aandacht op te richten, zonder jezelf erin te verliezen? Dat is wat het ontwikkelen van Yin Yoga jou kan bieden: de moed om op een vriendelijke manier naar onszelf te kijken, met onszelf contact te maken en vanuit daar ook weer de verbinding aan te gaan met anderen en de wereld om ons heen.

 

Yang Yoga (Vinyasa / Poweryoga)

Yang yoga is de meest actieve en dynamische vorm van Yoga. Je doet eenvoudige en krachtige houdingen en bewegingen om je hele lichaam sterker en flexibeler te maken. We werken aan spieropbouw en uithoudingsvermogen zonder het lichaam uit te putten. Hoe sterker we worden, hoe dieper en langer we in bepaalde houdingen kunnen blijven. In tegenstelling tot de 'no pain, no gain' fitness oefeningen bouwt de energie alleen maar op en door een gecontroleerde en diepe ademhaling verzuurt het lichaam niet. Wanneer we diep in en uit blijven ademen in het diafragma tijdens alle houdingen, vergroten we onze long capaciteit en stroomt er meer zuurstof door het bloed naar de spieren en organen. Energieblokkades worden doorbroken en de circulatie komt weer terug in het lichaam. Vaak worden deze series van houdingen ondersteund met upbeat Indiaanse muziek, zodat we helemaal op kunnen gaan in de flow van het huidige moment.

YinYang Yoga (Hatha)

Zoals de naam al suggereert, een les waarin bovenstaande yogavormen worden gecombineerd. De les begint met een ontspannen meditatie en vanuit die ontspanning bouwen we een rustige flow van bewegingen op. Langzaam worden de asana's (houdingen) steeds krachtiger en dagen we onszelf uit langer in de houding te blijven. Wanneer we flink aan het werk zijn geweest met dynamische series, balans en stretch oefeningen, bouwen we de intensiteit af en zorgen we dat de hartslag en ademhaling weer vertragen. We sluiten af met een aantal ondersteunde houdingen waarin we helemaal kunnen loslaten zodat we de opgebouwde energie van de practise in onszelf kunnen borgen. 

Tijdens alle lessen wordt er aandacht besteed aan elementen uit zowel de Boeddistische leer van yoga alswel de psychologische wetenschap van zelfcompassie en mindfulness. De lessen kunnen verzorgt worden op eigen locatie, maar yoga kun je overal beoefenen, binnen en buiten, zolang je maar een matje hebt. 

Laura beoefend nu zelf al meer dan 12 jaar yoga en heeft in 2016 haar Yoga Teacher certificaat behaald bij Santhi Yoga School in Kerala, India. Vanaf dat moment geeft ze overal ter wereld lessen en workshops op het gebied van Psychologie, Yoga & Mindfulness. Zij is geregistreerd Yoga Teacher bij Yoga Alliance International.

 

'Yoga means 'Union' in Sanskrit: The Union of body and mind.'

46315204_10213335052113528_2151477761426
78d5d8a4-68cb-4983-908e-6f59e402a3a6.JPG
IMG-20190602-WA0003.jpg
VLGF0679.JPG
GAJC9357.JPG
19146130_1572402669438562_63305263129982
94486473_3215736295105183_53764732612299
Logo.png
thao-le-hoang-WNimItM_Efc-unsplash.jpg
bottom of page