top of page

Teams

Teamtraining met behulp van paarden

Alle aspecten van het coachen met paarden kunnen worden uitgebreid naar een training in team- of organisatie verband. De nadruk ligt hier voornamelijk op de groepsdynamica, samenwerking en het persoonlijke leiderschap van elke werknemer individueel. Ongeacht met welke reden een team bij elkaar komt, op welk niveau ze werken en voor hoe lang dit gebeurt, een succesvol team kent en begrijpt het doel, ieders rol en de processen. Effectief samenwerken komt o.a. voort uit het begrijpen van de verschillende communicatie niveaus binnen interactie met andere(n). De voornaamste vertaalslag van een team in het coachen met paarden is die van de kudde. Immers: De kudde kan niet zonder elkaar en is zo sterk als de zwakste schakel. Veel voorkomende thema's zijn: 

Het innemen van ruimte en daarmee invloed hebben op de situatie ook al is die onbekend,

    pas ik mij aan of pas ik mij in in de situatie. 

Ω Het voelen van grenzen (die van jezelf, de ander(en)), tijdens de oefeningen wordt gespeeld

    met grenzen op gevoelsniveau en wat doet dit met mij en de ander(en)

Ω Het toetsen en bespreken van de effectiviteit van het getoonde gedrag en gedragsalternatieven oefenen.

Ω Is ons team in staat zich snel genoeg aan te passen aan een steeds sneller veranderende omgeving?

Ω Wordt er naast focus op winst ook gewerkt aan waarden zoals gedrag en duurzaamheid binnen de organisatie?

Ω Is ons teams zich bewust van hun valkuilen en kwaliteiten?

Voorbeelden uit de praktijk

 

(Ver)dragen van emoties: Een deelnemer in een cursus geeft aan veel angst te hebben voor paarden maar gaat toch vrij dicht in de buurt van het paard staan. Het paard draait in reactie hierop zijn hoofd in de andere richting, bijna wegkijkend. De angst is op het gezicht van de deelnemer af te lezen. De begeleider vraagt de deelnemer een paar passen terug te nemen, stap voor stap en tot het punt waarop hij zich veilig voelt. De deelnemer doet twee à drie stappen terug tot de afstand die voor de deelnemer veilig is en zijn gezicht ontspant. Het paard draait zich acuut naar de deelnemer toe en houdt zijn hoofd stil op ongeveer buikhoogte van de deelnemer. Ze staan doodstil bij elkaar, er is rust bij het paard en de deelnemer. In de nabespreking geeft de deelnemer aan bang te zijn om niet geaccepteerd te worden op het moment dat hij bang is. Op het moment dat de deelnemer zijn eigen gevoel (angst) en de grenzen daarvan erkent, doet het paard hetzelfde met de deelnemer.


Verlies nemen: Een medewerker brengt in dat zijn onzekerheid in contact met anderen hem nogal eens in de weg zit. Hij geeft aan dan zo met zichzelf bezig te zijn dat hij eigenlijk niet vanzelfsprekend meer de aansluiting met de ander kan maken. Steeds is er de vraag ‘doe ik het wel goed’. Hij geeft aan het mooi te vinden om het paard uit te nodigen om een ‘join-up’ te krijgen. Het is pijnlijk om te zien maar juist het paard dat bijna bij iedereen een ‘join-up’ aanging, weigert te komen bij deze man. Als begeleider betrap ik mezelf erop dat ik hem wil helpen met tips om het paard te laten komen. Op een gegeven moment draait het paard zich zelfs om en negeert het verzoek compleet. De pijnlijke stilte galmt als het ware door de ruimte. De deelnemer weigert echter op te geven en het wel of niet lukken krijgt ondertussen een hoop gewicht. Ergens weet ik echter dat ik als begeleider niks moet doen. ‘Het lukt niet’, zegt de deelnemer, ‘zie je wel’. Hij geeft het op en neemt zichtbaar aangeslagen zijn verlies. Terwijl ik met hem na sta te praten, zie ik uit mijn ooghoek het paard naar hem toe komen. Het lijkt erop dat het paard pas echt ruimte bij je voelt om uit zichzelf bij je te komen als jij in je uitnodiging ook het mogelijke verlies neemt. De gedachte ‘doe ik het wel goed genoeg’ kan een manier zijn om dit niet onder ogen te hoeven zien. Je legt daarmee een (beoordelings-)druk bij de ander die niet passend is…

Efficiente en duurzame effecten

Tot nu toe hebben we gemerkt dat Teamtrainingen met paarden de volgende resultaten hebben opgeleverd:

Vermindering ziekteverzuim

 Samenwerking binnen het team bevorderd

 Gezondere en ontspannen werkomgeving

 Ondersteuning bij transformatie en veranderingsprocessen

 Verstevigen van het eigenaarschap van medewerkers

 Inzicht in eigen vaardigheden en kwaliteiten

 Tools om met stress en conflicten om te gaan

 Handvatten om effectief te communiceren

 Motivatie om prettige werksfeer te creëren

 Privé en werkbalans meer in evenwicht

 

Mogelijkheden van Teamtraining met paarden:

Teamdag / Korte workshops / Demonstratie / Groepscoaching.

Teamontwikkelingsprogramma op maat.

Locatie: we werken samen met vestigingen door het hele land en kunnen op aanvraag overal terecht.

Groepsgrootte: minimaal 3 personen – maximum 20. Bij grote groepen werken we met meerdere paarden en meerdere trainers.

Tijdsduur: minimaal 1 dagdeel, meest gekozen optie is 2 dagdelen (één volledige dag).

Prijs: is afhankelijk van hoeveelheid deelnemers, tijdsduur en locatie, neem contact op voor meer informatie.

We helpen je graag om een passende training te vinden voor jouw team. Dit doen we door eerst (gratis en vrijblijvend) telefonisch contact met je op te nemen. We bespreken dan de mogelijkheden met je door en geven je meer informatie. Indien gewenst wordt dit gesprek gevolgd door een uitgebreide intake met het hele team of een deel daarvan. Tenslotte ontvang je van ons een vrijblijvende offerte op maat.

'Alone you go faster, but together you'll come futher..'

perry-grone-lbLgFFlADrY-unsplash.jpg
seattle-horse-leadership-training.jpg
images (2).jfif
bottom of page