top of page

Kids met PK - groep

thibault-carron-sGj7PE3z-h8-unsplash.jpg

Naast individuele en gezinsbegeleiding, biedt Alura Coaching ook groepsbegeleiding aan zorgbehoevende kinderen of jongeren, die door thuis te zitten of wachtend te zijn op zorg in stilstand dreigen te komen in hun ontwikkeling. De groepen bestaan uit maximaal 4 personen en zijn onder werktijd.

 

 

 

 

 

 

 


Thuiszittende jeugd
Sommige jeugdigen kunnen niet meer naar school, doordat er geen passend onderwijs is of omdat zij wachten op het wisselen van school. Hierdoor blijven deze jeugdigen hele dagen thuis. Begeleiding op de locatie van Alura Coaching biedt een mogelijkheid om deze jeugdigen weer een invulling te geven aan de lange dagen thuis. Dit kan door op een passende manier laagdrempelig begeleiding aan te bieden met dieren, in het groen en eventueel leeftijds- en/of lotsgenootjes. Het opdoen van positieve ervaringen en de juiste balans tussen inspanning en ontspanning staat hierbij centraal. 


Overbruggingshulp bij wachten op hulp van de GGZ
Als kinderen of jongeren worden aangemeld voor zorg is het vaak duidelijk dat er bepaalde hulpverlening ingezet moet worden. Helaas zijn er ook wachtlijsten en de wachttijden kunnen oplopen van weken tot maanden. Overbruggingshulp is ondersteuning die ervoor kan zorgen dat de problemen waar jongeren mee te maken hebben niet verergeren tijdens het wachten. Met overbruggingshulp voelen jeugdigen zich minder in de steek gelaten in de tijd waarop ze wachten op hulp. Niet alleen voor de jongeren, maar ook voor hun ouders is het prettig als er overbruggingshulp mogelijk is. Net als de kinderen voelen de ouders zich vaak machteloos in het gehele proces, misschien soms zelfs meer. Ze moeten toekijken hoe het vaak steeds slechter gaat met hun kind. Bovendien moet er naast de -vaak intensieve- zorg voor hun kind ook gewerkt worden. Ondersteuning in de tijd waarin gezinnen wachten op hulp kan de ouders verlichting bieden en draagt zo bij aan het welzijn van het hele gezin. 


Paardenkracht: in het bijzonder de pony’s
Het is inmiddels wetenschappelijk bewezen dat kinderen in de nabijheid van dieren veiligheid en vertrouwen ervaren, wat zorgt voor emotionele balans. Ze worden niet beoordeeld of veroordeeld, en mogen geheel zichzelf zijn. Het samenzijn met de paarden versterkt het positieve zelfbeeld en geeft een kind of jongere langzaam meer zelfvertrouwen. Door het aanraken en samenzijn met de paarden wordt er een positief stofje aangemaakt in de hersenen (oxytocine), waardoor het kind even los kan komen van zijn zorgen. 


In de groepsbegeleiding leren we door de samenwerking met de paarden en elkaar veel over gedragsvaardigheden. Het paard spiegelt het kind, en laat het kind daardoor letterlijk naar zichzelf kijken. Doordat het geleerde direct wordt toegepast in de praktijk kan het kind een positieve ervaring opdoen en wordt het geleerde direct bekrachtigd. Deze directe feedback zorgt voor krachtige en essentiële leermomenten tijdens de begeleiding. Het verzorgen en evt trainen van de pony’s is praktijkgericht, educatief en speels, waardoor een dynamische leeromgeving gecreëerd wordt. Letterlijk in beweging komen, zelf doen, zelf ervaren en zelf leren. Er worden vaardigheden direct in verband gebracht met hele praktische situaties, waar het kind in het dagelijks leven mee te maken krijgt. Denk aan zelfvertrouwen ontwikkelen, grenzen leren aangeven, maar ook verplaatsen in anderen, omgaan met emoties, het begrijpen van anderen en het leren ontspannen. Dit alles omgeven door de rust van de natuur.


Klik hier om meer te lezen over therapie met paarden of neem contact op voor aanmelding of vragen. 

FB_IMG_1594195285857.jpg
bottom of page